Randevu Hattı

544 453 04 65

Omurga Sağlığı

Omurga Sağlığı

!!!!!Fizyoterapist fıtık için ne yapabilir? 
Bir sorun çıkana kadar çok farkına varmadığımız, bizi ayakta tutması dışında işlevi hakkında fazla bilgiye sahip olmadığımız bir organımız da omurgadır. Çoğu zaman okul sıralarında öğrendiğimiz ve bir zincir gibi uzanan halkalardan oluşan görüntüsüyle hatırladığımız omurga, vücudumuzun sessiz kahramanlarından biridir. Bedenimizin tam ortasında yer alan, adeta bütün iskeletimizin kendine bağlayan, iç organlarımızı ve içinden geçen sinirleri ve omuriliği koruyan bir bekçi gibi 24 saat iş başındadır.
24 tanesi hareketli 33 adet omur diye adlandırılan kemik yapıdan oluşan omurgamız, birbirine bağlar kaslar ve doğal eklemlerle bağlıdır. 
Temel görevi merkezi sinir sisteminden aldığı bilgileri tüm vücuda iletmek olan sinir sisteminin alt segmentlerini bir arada tutmak için yapılanmış bir organımız gibi düşünebiliriz. 
24 hareketli omurumuz, belirli sınırlarda harekete izin vererek hem içinden geçen sinir yapısını korur hem vücuda hareket kazandırır. 
Bu hareketlilik, bazı problemleri de birlikte getirir. Çünkü her bölüm ( boyun, sırt, bel, sakroiliak) kendi dinamikleri içinde hareket etmelidir. 
Kendi dinamiğinde hareket etmeyen bölüm, bir üst veya bir alt segmente hareketi tamamlamak için fazla yük bindirir. Bu yükler, kas zayıflığı ile birleşerek fıtık dediğimiz tehlikeli oluşumlara neden olur. Bu açıdan bakarsak fıtıklar, altta yatan yük dağılımı ve kas gücü dengelenmesiyle tedavi edilebilen bir hastalıktır.
Omurga, bütün omur yapısının tamamının kendi dinamikleri içinde hareket etmesi temeline dayanarak değerlendirilmelidir. Oluşan fıtıklaşmalar bu çerçeveden bakıldığında daha doğru ve uzun vadede kesin tedavi olanakları sunacaktır. 


Fıtık için mutlaka bir uzmana danışınız.. 


!!!!!Kütürdetme ( manipülasyon) yararlı mıdır zararlı mıdır? 



Her eklem gibi omurga da omurların birbiri arasında birleşmesiyle oluşan eklem yapılarının bütünüdür. Omurgayı oluşturan omurlar arasında, ne kadar kas dokusu gibi yumuşak dokular bulunsa da, her omur birbirine eklem kapsülü ile de birbirine tutunur. Bu eklem kapsülleri, içindeki negatif basınç ile iki kemiği bir arada tutar. Negatif basınçlar, küçük gaz kütleleri oluşumuyla hareket sırasında eklemin dengelenmesini ve eklemin pozisyonunu, duruş şeklini belirler. 
Manipülasyon dediğimiz uygulamalar, bu gaz kütlelerinin yer değistirmesiyle oluşan seslerdir. Ağrı duyusunun kısa süreli kesilmesine olanak verebilen bu uygulamalar, o bölgede tekrar gaz birikmesi ile ağrı uyarısının tekrarlanmasıyla sonuçlanır. Kısa vadede ( 1 veya 2 saat gibi ) ağrının inhibe edilmesi için etkili olsa da uzun vadede asıl odaklanılması gereken konu ağrıyı oluşturan mekanik problemin bulunmasıdır. 



Manipülasyon zararlı mıdır? 



Bu konuda 2 temel hususu düşünmek gerekir 
1 Tekrarlı zorlayıcı bir hareketi gerektiren bu uygulamalar, eklem etrafındaki yapıların ani hareketine dayandığı için mikro yırtıklar oluşturabilir ve bu ilerleyen dönemde daha kompleks problemlere sebebiyet verebilir. 
2 Uygulama yaparken eklemin doğal sınırlarının ötesine geçilmesi gerektiği için ciddi eklem hasarları oluşturabilir. 
Öncesinde yapılan tedavi uygulamalarına ek olarak, uzmanlar tarafından yapılan manipülasyon uygulamalarının bir zararı yoktur. 
Ama etkisinin kısa sürmesi sebebiyle yararı çok görecelidir.
Bazı özel durumlarda uzmanlar, eklemdeki limitasyonu açmak,  normal hareket pateni oluşturmak için uygulama yolunu seçebilirler. Bunda da yapan kişi yeterince bilgili ve deneyimli ise bir sakınca yoktur. 



!!!!! Pilates omurga Sağlığı için önemi nedir? 



Pilates, kasların esnetilmesi ve kuvvetlendirilmesi temeline dayanır. Esnekliğini yitirmiş kas gruplarının tekrar doğal yapısına ulaştırılması, zayıf kasların birebir kas ölçeğinde güçlendirilebildigi için oldukça yararlı ve hedefe yönelik en etkili egzersiz yöntemlerinden biridir. 
Ancak unutulmamalıdır ki, bir kas kendini boşuna kısaltmamış, bir kas boşuna zayıflamamıştır. 
Biz uzmanların en büyük misyonu, kas esnekliği bir sebep midir sonuç mudur onu ortaya çıkarmak ve ona göre yol çizmektir.
Pilates her birey için uygun yol olmayabilir. 
Eğer sebepler dogru bulunamazsa, pilates te kısa vadede iyi sonuçlar verse de pilates egzersizlerinin bırakıldığı ileri dönemde tekrar aynı problemler oluşabilmektedir.
En iyi ve uzun vadeli sonuç almak için uzmanlarla birlikte, sebep sonuç ilişkisi içinde değerlendirmek gerekir

Yorumlar (0)

Whatsapp Yaz!
Hızlı iletişim